Kaupinojan sauna

Kaupinojan sauna

Kaupinojan sauna sijaitsee Näsijärven rannalla UKK-Instituutin tuntumassa. Paikalla on sijainnut sauna vuodesta 1977, mutta se on kokenut monta muodonmuutosta, kasvanut ja komistunut. Viimeksi sauna on avattu 25.4.2010 perusteellisen remontin jälkeen, joka tuli tehtäväksi saunassa 15.11.2008 riehuneen palon johdosta.

Saunan tilat  omistaa Tampereen kaupunki, mutta saunaa isännöi ja sen toiminnoista vastaa Tampereen Talviuimarit ry.

waves
Kaupinojan sauna

Niin heittää pois voit tittelit ja kaavut

Kaupinojan sauna on auki käytännöllisesti katsoen aina, paitsi joka kuukauden toinen tiistai jolloin siellä tehdään huoltotoimia. Kesällä sauna on suljettu viikosta kahteen Vuosihuoltoa varten. Poikkeuksista ilmoitetaan erikseen.

Lämmittäjä ottaa vastaan saunamaksun: kertamaksun, alennuskortin tai vuosikortin. Lämmittäjä myy myös juomia ja makkaraa grillattavaksi. Lämmittäjät ovat palkattu ulkopuolelta.

Muuten saunaa hoidetaan vapaaehtoisin talkoovoimin: tehdään puita talkoilla, huolehditaan pienistä korjauksista ja tarvikkeista, emännöidään takkatupaa ja lämmitetään yösaunoja.

Saunan yhteydessä olevaa takkatupaa sekä sen yhteydessä olevaa pientä sähkölämmitteistä saunaa voi vuokrata sauna-iltoihin, juhliin, koulutustilaisuuksiin yms.

Kaupinojan sauna

Palvelut

Saunassa on puku- ja pesuhuoneet miehille ja naisille sekä yhteinen sauna ja avanto kaikille. Pukuhuoneisiin voi jättää vaatteet, ja lukollisiin lokeroihin voi laittaa arvotavarat. Pukuhuoneissa on hiustenkuivaajat yhteiseen käyttöön. Pesuhuoneissa on suihkut sekä järvivesihana, ja naulakot pyyhkeiden ja pesuaineiden säilytystä varten.

Vilpolasta löytyy juomavesihanat. Moni kokenut avantosaunoja pitää omaa pipaa, joka suojaa päätä niin kuumalta kuin kylmältä. Suosittelemme myös saunatossuja, jo senkin vuoksi että pihalla voi olla lasia yms teräviä esineitä.

Huom! Kassa suljetaan klo 20. Löylyhuone suljetaan 15 min ennen sulkemisaikaa eli 20.30, ja sulkemisaikaan mennessä pukuhuoneista on poistuttava.

Hinnasto

Aikuiset 10€
Lapset 7–12 v 5€
Lapset alle 7v. 0€

Alennuskortit

12 kerran alennuskortti 75€
12 kerran alennuskortti
eläkeläiset, opiskelijat, työttömät
50€
12 kerran alennuskortti
lapset 7–12v
25€

Vuosikortit

Vuosikortti vain jäsenille 300€
Huoltotiistai ja kesän remontti eivät oikeuta korvaukseen vuosikortista. Jos sauna on poikkeuksellisesti suljettu yli viikon, voidaan vuosikortin päättymistä siirtää sulkemisen verran eteenpäin.

Mobilepay, pankkikortti, liikunta- ja kulttuurisetelit (Smartum), e-passi, eazybreak ja Tyky online käyvät, sekä kertamaksuun, että alennuskorttiin. Varaudu pyydettäessä todistamaan ikäsi tai jäsenyytesi tai muu alennukseen oikeuttava seikka. 
Huom: 1.1.2024 alkaen käteinen ei käy.

Koululais- opiskelija- ja muut ryhmät, ottakaa mieluusti yhteys etukäteen. Riikka Kaijanen puh. 050 404 4176, riikka.kaijanen@gmail.com.

Saunan aukioloajat

Ma–pe klo 15.00–20.45
La-su klo 12.00–20.45

 2024 alkaen lauantain ja sunnuntain ensimmäinen tunti 12.00 – 13.00 on hiljainen tunti saunassa!

Joka kuun toinen tiistai sauna suljettu huoltotöitä varten.
Arkipyhinä palvelemme viikonlopun aukiolon mukaan.
Poikkeavista aukioloista ilmoitamme erikseen.

Kaupinojan sauna

Ja vaikka itse Ahti tulis eteen

Kaupinojan saunalla lasketaan vuosittain n 84 000 käyntiä. Vilkkainta on talvikuukausina, jolloin kiireisinä iltoina voi olla yli 500 kävijää, ja joulusaunassa pistäytyy 300 saunojaa neljän tunnin aikana.

Vesi on kylmää mutta saunassa pidetään lämpöä yllä. Uusi kiuas tekee mahdolliseksi miedomman yleislämmön ja tiukkojen löylyjen yhdistelmän. Valtava kiuas vetää 800 kg saunakiviä, jotka vaihdetaan 1kk välein. Illassa palaa talviaikana toista mottia halkoja.

Vuonna 2010 valmistunut uusi sauna on kokonaan kivestä, joten seinälaudoitusta ei tarvitse enää vuosittain uusia. Ahkera käyttö ja kova lämpö vaatii kuitenkin huoltoa, jota varten sauna on tulevaisuudessa suljettuna joka kuukauden toinen tiistai, näin päästään vaihtamaan kivet ja tekemään muut tarpeelliset huoltotoimet.

waves

Niin rohkeasti avantoon ja veteen!

Avantouinti ja saunominen iloisessa seurassa tekee hyvää sekä ruumiille että mielelle. Avantouinti helpottaa astmaa, vähentää vilustumisia ja lisää muutenkin vastustuskykyä, helpottaa psoriasista ja vähentää reumakipuja. Tutkimus osoittaa myös, että avantouimareilla on positiivisempi asenne elämään kuin vertailuryhmillä: avantoon jäävät arjen murheet ja harmit!

Kuumeisena saunaan ei tule mennä ja sydänvikaisen kannattaa kysyä lääkäriltään neuvoja. Saunoessa on syytä juoda jotain, ettei nesteen haituminen aiheuta heikotusta.

Tärkeintä on kuunnella omaa ruumistaan. Oikeaoppisena pidetään kastautumista kylmään aluksi ja lopuksi, mutta saunassa saa jokainen valita lauteen sieltä missä löyly parhaiten maistuu, polskia avanossa niin pitkään kuin mieli tekee, ja tasoitella saunan ja avannon välillä tai marssia edestakaisin, ihan kuin itsestä parhaalta tuntuu.